Merak ettikleriniz...
Bebek hareketleri ne zaman hissedilir?
Bu durum anne adayının daha önce gebelik geçirip geçirmemesine, kilosuna göre değişiklik göstermektedir. Daha önce doğum yapmış gebeler bebek hareketlerini 16-17 hafta civarında hissederken ilk gebeliğini yaşayanlar ise bu olay 18-21. haftalar arasında gerçekleşmektedir.
Bir tüp bebek merkezinin başarısı nasıl ölçülür ve neye bağlı olarak değişir?
Tüp bebek merkezlerinin başarısını ölçen pek çok istatistiki kriter vardır. Bunlardan en sık kullanılanı "transfer sonrası gebelik yüzdesi" ile "eve bebek götürme oranı"dır. Eve bebek götürme oranı, tüp bebek sonrası gelişen gebeliklerden sonra eve götürülen canlı ve sağlıklı bebek oranını ifade eder. Başarıyı ifade eden belki de en önemli orandır.
Tüp bebek işlemlerinde başarıyı pek çok faktör etkiler, ancak bunlar arasında en önemlileri; laboratuar koşulları ve laboratuarın başarısı ile transfer yapan kişinin becerileri ile ilgilidir.
Bu tedaviler sonucu yumurtalık rezervi tükeniyor mu?
Yumurtalıkların tüp bebek amaçlı uyarılması rezervi azaltmaz.
Daha önce çektirdiğim bir rahim filmim (Histerosalpingografi - HSG) var, yeni bir HSG gerekli mi?
Hayır, eğer bu işlemden sonra bir operasyon geçirmediyseniz ve 3 yıldan daha yeni tarihli bir filmse yeni bir HSG filmi gerekli değildir.
Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye yönelmeliler?
Öyküde gebelik oluşumunu etkiyebilecek herhangi bir problem yoksa kadın yaşı;
-30 yaşına kadar 1 yl
-30-35 yaş arası 6 ay
-35-38 yaş arası 3 ay beklenebilir.
Geçmişte gebelik oluşumunu etkiyebilecek bir problem varsa inceleme ve tedavi başlanmalıdır.38 yaşına gelmiş bir bayanın çocuk isteği varsa direk tüp bebeğe yönlendirilmelidir.
Embriyo seçimi nasıl yapılır? çoğul gebelik nasıl önlenebiliyor?
Sağlıklı embryolar taze transfer için seçilir.35 yaş altı kadınlarda 1 embriyo transfer edilir. 35 yaşına kadar olan kadınlarda 3. tüp bebek uygulaması ise ve Kadının yaşı 35 üzeri ise 2 embriyo rahim içine yerleştirilir.
ERA Test Nedir? Nasıl uygulanır?
ERA testi ( Endometrial Receptivity Assay) kaliteli embriyo transfer edilmesine rağmen gebelik sağlanamama durumunun açıklanmasında ve yeni tedavi yönteminin oluşturulmasına ışık tutan önemli bir genetik testtir. ERA testi hastalarda implantasyon penceresinin (endometriyal alıcılık) zamanının belirlenmesinde kullanılır.
Nasıl Uygulanır?
Yapılan çalışmalarda implantasyon penceresi ile alakalı 238 genin görev yaptığı belirlenmiştir. Testin uygulanması düşünülen hastalardan doğal adet döngüsü içerisinde veya hormon ile uyarılmış bir tedavi sürecinde belirli bir günde ( LH+7 doğal siklus yada P5 hormon kullanılan siklus) rahim dokusundan küçük bir parça alınır, endometriyal alıcılıkta rol oynayan 238 genin aktivitesi ölçülür ve rahmin transfere uygun olup olmadığı belirlenir. (hastanın konforu açısından bu işlem ameliyathanede hafif anestezi verilerek yapılır) Böylece implantasyon penceresinin zamanı açığa çıkarılarak kişiye özgün embriyo transfer zamanı elde edilmesi sağlanır. Yaklaşık 2 hafta içerisinde de ölçüm sonuçları değerlendirilerek örnek alınan hastanın rahim dokusunun embriyoyu kabul edebilme potansiyeli belirlenir. Sonuçta dokunun embriyonun tutunmasına elverişli olup olmadığı tespit edilir. Embriyo transfer günü bu sonuçlara göre düzenlenir.
Gebelik kontrolleri ne kadar sıklıkla yapılmalıdır?
Gebelik süresince ne kadar sıklıkla değerlendireceğiniz takip eden doktorunuzun yaklaşımına, takip sırasında ortaya çıkan bulgulara, gebeliğinizin yüksek ya da düşük riskli olmasına göre büyük farklılıklar göstermektedir. Ancak genel olarak 32-34 haftaya kadar aylık, daha sonra 15 günde bir son ayda ise haftalık kontroller önerilmektedir.
Gebelikte bacaklarda oluşan varislere ve ağrıya karşı neler yapılabilir?
Varis kan damarlarının genişlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte hormonlar toplardamarlar üzerine rahmin basısı ve kilo alımı bu durumu kolaylaştırmaktadır. Varis oluşumunu azaltmak için öncelikle uzun süreli ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca yatarken bacakların altına yastık konularak yükseltilmesi, yürüyüş ve akşamları 15-20 dakika süreyle bacakları hafif soğuk suda dinlendirme ve varis çorabı kullanımı faydalı olmaktadır. Ancak şiddetli ağrı ateş ve hassasiyet gibi bulguların varlığında olası ciddi durumların erken tanı ve tedavisi açısından vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.
Gebelikte bel ve sırt ağrıları normal midir?
Gebelikte bazen fizyolojik nedenlerle daha nadiren de altta yatan bazı hastalıklar nedeni ile bu tip ağrılar olabilmektedir. Gebelik sırasında kalça bölgenizdeki kemiklerin arasındaki eklemler yumuşayıp gevşemesi, vücut ağırlık merkezinin değişerek duruşun değişmesi nedeni ile bel ve sırt ağrıları olabilmektedir. Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçınmak, ağır eşyalar kaldırmamak, ani hareketlerde bulunmamak ve dinlenmek bu şikayetlerin giderilmesinde faydalı olmaktadır. ancak dinlenmekle geçmeyen şiddeti giderek artan özellikle belli bölgelerde hissedilen ağrılar, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, disk hernisi, apandisit ya da bir erken doğumun habercisi olabilmektedir.
Gebelikte kabızlık nasıl önlenir?
Gerek hormonların etkisi gerekse büyüyen rahmin barsaklara baskısı nedeni ile hamilelikte kabızlığa olan eğilim artır. bu durumun önlenmesinde yeterli düzeyde meyve sebze ve sıvı tüketimi son derece önemlidir. Açık hava yürüyüşü, lifli gıdalar ve su barsak hareketlerinin artmasına katkıda bulunarak kabızlığın gelişmesini önleyecektir. Gebelikte kabızlık giderici ilaçlar genel olarak tercih edilmemektedir.
Gebelikte kahverengi lekeler nasıl önlenebilir?
Gebelikte bazı hormonların etkisi ile yüzde, karın, kasık, göğüs uçlarında kahverengi lekeler ortaya çıkabilmektedir. Güneş ışığı bu durumun artmasına katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle güneş ışınlarına aşırı maruziyetten kaçınılmalı gerekirse
Gebelikte kasık ağrısının nedeni nedir?
Gebelikte round ligaman ağrısı olarak tanımlanan rahmi yerinde tutan bağın gerilmesi nedeni ile ortaya çıkan ağrı sıklıkla ani hareketler sonrasında oluşur. Bu durumun önlenmesinde ani hareketlerden kaçınmak ve gerektiğinde sıcak tatbiki faydalıdır. Ancak bunun dışında idrar yolu enfeksiyonu, apandisit, yumurtalık kisti, dejenere myom ya düşük tehlikesi gibi patolojik durumlar gebelikte kasık ağrısı nedeni olabilirler.
Gebelikte mide yanması neden olur ve nasıl önlenebilir?
Hamilelik süresince hormonların (özellikle Progesteron) etkisi ile mide boşalması yavaşlamakta buna karşın besinlerin yemek borusuna kaçmasını önleyen mekanizma gevşemektedir. Tüm bu olayların sonucunda midenin asitli içeriği yemek borusuna kaçarak yanma ağrı şikâyetlerine neden olmaktadır.
Bu durumun önlenmesinde çay, kahve ve çikolata ve aşırı acılı baharatlı gıdalardan sakınılmalıdır. Haşlanmış gıdalar kızarmış olanlara tercih edilmelidir. Yatmadan hemen önce yemek yememeğe özen gösterilmelidir. Önlemlere rağmen şikâyetleri devam eden gebelerde mide asit salgısını ve geriye kaçışı önleyici ilaçlar verilmektedir.
Gebelikte nasıl beslenilmelidir?
Gebelik esnasında özellikle yenmesi gereken veya yenmemesi gereken yiyecek ve içecek listesi yoktur. Hamilelik öncesi protein, vitamin ve mineraller açısından dengeli beslenen bir kadının buna yaklaşık 300 kalorilik bir ek öğün eklemesi yeterlidir. Gebelik süresince uzun aralıklarla tıka basa yemek yerine, daha sık aralıklarla daha küçük öğünlerin tüketilmesi kan şekerinin daha iyi ayarlanmasını sağlayacaktır. Aşırı baharatlı ve yağlı gıdalar hamilelikte olabilecek mide ve hazımsızlık şikâyetlerini artıracağından kaçınılmalıdır. Yine kabızlığın önlemesi açısından yeterli düzeyde sebze ve meyve tüketimi son derece önemlidir. Gebelik süresince yeterli sıvı alımı gerek bebeği gerekse annenin sağlığı açısından son derece önemlidir.
Gebelikte yolculuk sakıncalı mıdır?
Her şeyiyle yolunda giden normal gebelikte yolculuğun sakıncası yoktur. Ancak düşük ve erken doğum tehlikesi olanlarda yolculuk sakıncalı olabilir. Ancak çok uzun süreli yolculuklardan kaçınılmalıdır. Genel olarak yolculuk süresi 5 ila 6 saat ile sınırlandırmalıdır. Seyahat esnasında kısa yürüyüşler yaparak kan dolaşımınızı sağlamak için düzenli olarak molalar verilmelidir.
Hamilelikte günlük aktiviteler sınırlandırılmalı mıdır?
Hayır. Eğer varolan başka tıbbi problemleriniz ya da düşük tehlikeniz nedeni ile doktorunuz tarafından ek bir öneride bulunulmamış ise çok ağır olmamak kaydı ile günlük ev ve çalışma hayatı aynı tempoda devam edebilir. Gebeliğe zarar vereceğini düşünerek tembellik düzeyine varabilecek hareketsizlik,aşırı kilo alımı dahil pek çok probleme yol açabilmektedir..
Hamilelikte şişlik normal midir?
Pek çok neden de dolayı sağlıklı gebelerin yaklaşık yarısında değişen düzeyde şişlik(ödem) olmaktadır. Bu durum fizyolojiktir. Ancak mevcut ödemin biden bire artış göstermesi, el ve yüzde belirgin şişlik olması, görme bulanıklığı, baş ağrısı, tansiyon yüksekliği gibi belirtilerin ödeme eşlik etmesi bir tehlike işaretidir ve vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.
Harmony Test Nedir? Hangi bilgileri verir? Nasıl Yapılır? Kimlere yapılır?
Harmony Yeni Nesil Tarama Testi
Yeni nesil tarama testi, sadece koldan alınan bir kan ile yapılabilen güvenli ve doğru bir testtir.
Doğum öncesi yaptıracağınız tarama testleri sizin ve doğmamış bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.
Artık yeni nesil bir tarama testi var. Yeni nesil tarama testi invaziv Amniyosentez gibi (iğne ile sıvı alımı gibi operasyonel işlemler) değildir. Siz ve bebeğiniz için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Yaşınıza ve test sonuçlarınıza göre bebeğinizin bir probleme sahip olup olmadığıyla ilgili yüksek doğruluk oranı ile bilgi verir.
Gebeliğin 10. haftasından itibaren yaptırılabilir. Tüm ikiz gebeliklerde de kullanılabilen dünyadaki ilk ve tek testtir.
Harmony Prenatal Test Hangi Bilgileri Verir?
Harmony Prenatal Test sık gözlenen trizomi 21,18,13 ve X,Y (sex kromozomlar) anomalileri için bilgi verir.
Cinsiyet Kromozom Hastalıkları : Bu tür hastalıklar X ve Y kromozomlarından birisinin kaybı ya da total veya kısmi fazlalığı durumunda ortaya çıkar. Harmony X, Y testi XXY (Klinefetler sendromu) ve X kromozomlarından bir tanesinin kaybı ( Turner sendromu) gibi anaomaliler için riskin belirlenmesini sağlar.
• 35 yaş ve üzerindeki anne adayları
• Ultrasonda kromozomal anomali riskini işaret eden bulgular
• İkili , üçlü , dörtlü veya entegre tarama testlerinden birinde kromozomal anomali riskinin yüksek saptanması
• Önceki gebelikte trizomi hikayesi
• Ebeveynlerde dengeli translokasyonların varlığı
Hemoroid (basur ) neden oluşur? Gebelikte şikayetler artar mı?
Hemoroid makat bölgesindeki kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşmaktadır. Gebelikte kilo alımı, hormonlar, kabızlık, rahimin barsaklara basısı basur oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu durumun önlenmesi için öncelikle kabız olmaktan kaçınılmalıdır. Lifli gıdalar yeterli sıvı tüketimi son derece önemlidir. Ayrıca hemoroid varlığında her tuvalet sonrası anal bölgeyi yumuşak bir şekilde çok iyice temizlenmelidir. Sert sandalyeler üstünde uzun süre oturulmamalıdır. benzer şekilde uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Gün içerisinde yapılacak 20-30 dakika ılık oturma banyoları fayda sağlayacaktır. Alınacak önlemlere rağmen şikâyetleri devam eden hamilelerde doktor önerisi ile bazı fitil ve kremler kullanılabilmektedir.
Her yumurta döllenir mi?
Yumurtaların döllenmesi için olgun ve yapısal olarak normal olmaları gerekir. Her yumurta döllenmeye müsait değildir. Döllenen her yumurta ise sağlıklı bir embryo haline dönüşmez.
Kadınlar ne sıklıkla jinekolojik muayene olmalılar?
Cinsel olarak aktif olan kadınlarda jinekolojik muayeneler her yıl yapılmalıdır. Bu muayeneler ile beraber rahim ağzı kanseri taraması için PAP testi de yapılmalıdır.
Kişinin cinsel yaşamını etkiler mi?
Gebelik testi gününe kadar ilişki önermiyoruz ancak bu da etkinliği kanıtlanmış bir uygulama değil.
Kök hücreden sperm elde edilebiliyor mu? Böyle bir uygulama var mı?
Kök hücreden henüz sperm elde edilemiyor. Olgunlaşmamış sperm hücrelerinin laboratuvarda olgunlaştırılması ile gebelik elde edilmesine çok çalışıldı ancak bu yöntemle dünyada çok az sayıda gebelik elde edildi ve bu nedenle de terk edildi.
Halen azospermik hastalara microenjeksiyon uygulaması için alınan testis biopsileri içinde olgun bir sperm hücresi veya en azından kuyruk oluşturmaya başlamış "spermatid"lere gereksinim var.
Mikro Çipli tüp bebek tedavisi nedir nasıl uygulanır?
Tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen yumurta hücrelerinin sağlıklı spermlerle döllenmesi düşüncesinin gebelik elde etme oranlarını yükselttiği düşünülmektedir. Sperm çiplerinin içinde, mikro kanalcıklar bulunur. Spermlerin seçimi bu mikro kanalcıklar sayesinde olur. Kanalcıklarda bir tarafta spermler toplanırken, diğer tarafta sağlıklı olduğu düşünülen spermler kanalcıkların içinde süzülerek, başka tarafta bir araya gelir. Bu şekilde seçilmiş olan kaliteli spermlerle, mikro enjeksiyon yöntemiyle döllendirilen yumurta hücrelerinden elde edilen gebeliklerden doğan bebeklerin daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Vücutta normal olarak kadının vajinasına gelen spermler rahim kanalına girer. Bu bölgede olan mukus salgısında bulunan hormonların etkisiyle, mikro kanallar meydana gelir. Mikro çipli tüp bebek tedavisinde de bu doğal ortam taklit edilmektedir. Vücutta döllenme sırasında süzgeç vazifesi gören mikro kanalcıklar, spermlerin kaliteli olanlarını ayırır. Sperm ve yumurta hücresinin buluşmasında, sağlıklı olanlar bir araya getirilmiş olur.
Mikroenjeksiyon nedir?
Mikronenjeksiyon tek bir spermin yumurta içine zerk edilerek döllenmenin sağlandığı bir tüp bebek yöntemidir.
Mikroenjeksiyonun tüp bebek yönteminden farkı nedir?
Mikroenjeksiyon erkek kısırlığında tüp bebek ise kadına ait kısırlıkta kullanılır.
Miyomlar ve tüplerin tıkalı olması hamileliği etkiler mi?
Miyomlar rahim iç tabakasına yani bebeğin gelişeceği yere baskı yapıyorsa gebelik şansını etkiler. Rahim duvarından dışarı doğru büyümüş olan miyomlar ise çok büyük olmadıkça gebelik şansını etkilemezler. Tüplerin tıkalı olması ise gebelik oluşumunu imkansız kılar.
Sperm tetkikinde sperm sayısının çok az olması veya sperm bulunmaması durumunda ne yapılmaktadır?
Sperm sayısı az ise mikroenjeksiyon yapılır. Menide hiç sperm olmaması durumlarında ise testis içinde cerrahi olarak sperm aranması gerekir.
Transfer sonrası arta kalan embriyo olur mu? Olursa bunlara ne yapılır?
Transfer sonrası arta kalan kaliteli embryolar dondurularak saklanabilir. Hamile kalırsa 2. çocuk için kalamazsa sonraki tüp bebek denemeleri için kullanılabilir.
Transfer Sonrası İstirahat Edilmeli mi?
Cinsel yaşam ve spor dışında normal aktivitelere transferden 1-3 gün sonra dönebilir.
Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabilir? İleri yaştaki hastalar ne kadar beklemeli?
Tüp bebek 44 yaşına kadar uygulanabilir. Ancak 40 yaşından sonra şansın az olduğu bilinmelidir.
Tüp Bebek Nedir?
Mikroenjeksiyondan farklı olarak spermler belirli bir sayıda yumurtanın çevresine bırakılır ve spermlerden bir tanesi yumurtanin içine kendiliğinden girer.
Tüp bebek tedavisi hangi aşamalardan oluşmaktadır?
Yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi, ve döllenmiş yumurtaların nakli (embryo transferi) aşamalarından oluşur.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları kanser riskini artırır mı? Bu ilaçların yan etkileri var mı?
Kanser riskinde artış söz konusu değil. Yumurtalıkların aşırı uyarılması (hiperstimulasyon) en önemli risktir.
Tüp bebek veya mikroenjeksiyon kimlere uygulanır? Nasıl uygulanır?
Gebe kalamayan ve klasik tedavi yöntemlerinin etkisiz olduğu durumlarda bu yöntemler uygulanır.
Yumurta nasıl toplanır? Ağrılı bir işlem midir?
Vajinal ultrason ile yumurta toplanır. Anestezi altında yapılır.Ağrılı bir işlem değildir.
Yumurta toplama ağrılı bir işlem midir?
Opu (yumurta toplama) işlemi , hiçbir ilaç kullanılmadan da yapılabilen çok ağrılı olmayan bir işlemdir. Ancak günümüzde damar yoluyla kullanılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla en az rahatsızlıkla uygulanmaktadır. Ayrıca tamamen uyumak isteyen hastalar anestezi doktoru tarafından uyutulmaktadırlar.
Yumurta toplama işlemi (OPU) ne kadar zaman alır?
Opu işleminin ne kadar süreceği yumurtalıklardaki follikül sayısı ile ilişkilidir. Fakat ortalama 15-30 dakika sürdüğü söylenebilir. İşlem öncesi hazırlıklar ve işlem sonrasındaki dinlenme periyodunu da gözeterek minimum 3 saatinizi bu işleme ayırmanızı öneririz.
Yumurta toplama işlemi sonrasında kişi kendini nasıl hisseder?
Genellikle işlemden bir süre sonra evine gidebilir ve hatta aynı gün öğleden sonra işine dönebilir.
Yumurtalar döllendikten sonra embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir?
Rahim ağzından ince bir plastik katater ile ultrason eşliğinde rahim içine yerleştirilir.
Son Güncelleme Tarihi 12 Eylül 2022 by Mersin Tüp Bebek